
Είναι, γράφουν οι Times, ένα από τα «must» εκείνων που λατρεύουν την υγιεινή διατροφή. Αλλά αυτό είναι κάτι που ελάχιστα αφορά τους εργάτες οι οποίοι σκάβουν ακόμη και με τα χέρια στα Ιμαλάια για να βρουν το περίφημο αλάτι που νοστιμίζει τα πιάτα της Δύσης φροντίζοντας για την καλή υγεία των καταναλωτών τους.
Οι εργάτες στην Κίουρα, μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτίως του Ισλαμαμπάντ, πληρώνονται με λιγότερα από 12 ευρώ την ημέρα για να εξορύξουν ένα ορυκτό το οποίο πωλείται πάνω από 50 ευρώ το κομμάτι.
«Βλέπουμε συχνά εργάτες να χάνουν τη ζωή τους και πληρωνόμαστε πολύ λίγα» λέει ένας εργάτης των ορυχείων στη βρετανική εφημερίδα.
Το αλάτι των Ιμαλαΐων ανακαλύφθηκε από τους στρατιώτες του Αλέξανδρου γύρω στο 320 πΧ, οι οποίοι παρατήρησαν ότι τα άλογά τους έγλειφαν τους βράχους. Το εμπόριο, ωστόσο, θα άρχιζε μόλις τον 16ο αιώνα. Οι εξορύξεις εντάθηκαν επί βρετανικής διοίκησης με τη διάνοιξη ενός ορυχείου το 1872.
Σήμερα το συνολικό μήκος των υπόγειων τούνελ ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα, ενώ έχει κατασκευαστεί ένα υπόγειο τέμενος – φυσικά από αλάτι.
Στην περιοχή της Κίουρα παράγονται 300.000 τόνοι αλατιού τον χρόνο, αποφέροντας έσοδα περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Πακιστάν. Από αυτά οι εργάτες παίρνουν ψίχουλα. Ή μάλλον κόκκους.
Πηγή: The Times / Reuters / Adrees Latif