Kosher: Τι είναι αυτό το ευλογημένο αλάτι;

Ποια είναι η διαφορά του από τα άλλα αλάτια;

Θάλεια Τσιχλάκη

Οι κρύσταλλοι του αλατιού kosher είναι μεγάλοι κι ακατέργαστοι συνεπώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαλυθούν στο στόμα. Και είναι πολύ πιο τραγανοί. Μια κουταλιά της σούπας αλάτι kosher θα περιέχει, στην πραγματικότητα, λιγότερους κρυστάλλους αλατιού, κατ `όγκο, από ότι το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο έχει πολύ μικρότερους κρυστάλλους. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο αλάτι kosher και στο χοντρό, ακατέργαστο θαλάσσιο αλάτι.

Τα περισσότερα αλάτια έχουν την ίδια χημική σύνθεση. Κάποια είναι καπνιστά ή έχουν ιχνοστοιχεία, που αλλάζουν τη γεύση ή το χρώμα τους, αλλά οι τυχόν διαφορές μεταξύ του “kosher” και του “θαλασσινού αλατιού”, υπό την προϋπόθεση ότι τα σχήματα των κρυστάλλων τους είναι τα ίδια, είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ.

Το αλάτι kosher και ο ανθός του αλατιού (βλέπε και Αφρίνα), είναι αλάτια με πιο ντελικάτες νιφάδες, που λιώνουν όμορφα στη γλώσσα μας ή πάνω από το ζεστό, μαγειρεμένο φαγητό και για αυτό προτείνεται να χρησιμοποιούνται στο τέλος του μαγειρέματος ή του ψησίματος, για να προσθέσουν την τελευταία τραγανή, αλμυρή πινελιά τους στα πιάτα.

Το επιτραπέζιο αλάτι χρησιμοποιείται κυρίως για την προετοιμασία ενός φαγητού και προστίθεται σε κάποια συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας του μαγειρέματος.

Το αλάτι kosher ονομάστηκε έτσι γιατί το μέγεθος των κρυστάλλων του το καθιστά ιδανικό για να τραβήξει την υγρασία από το κρέας, κατά τη διαδικασία του koshering, της προετοιμασίας του κρέατος, δηλαδή, σύμφωνα με τους περιορισμούς της Τορά, του μωσαϊκού νόμου.

Το αλάτι αυτό δεν περιέχει πρόσθετο ιώδιο. 

Το αλάτι Κόσερ (Kosher) είναι αλάτι με μεγάλους ανομοιογενείς, ακατέργαστους κρυστάλλους.

Το όνομα του το πήρε λόγω του Μωσαϊκού νόμου και τους περιορισμούς της Τόρα. Αυτό γιατί κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του κρέατος, το μέγεθος των κρυστάλλων θεωρείτε ιδανικό ώστε να τραβήξει την υγρασία από το κρέας.

Είναι ένα αλάτι το οποίο ανταποκρίνεται στα πρότυπα της εβραϊκής διατροφής κόσερ.

Αλάτι κόσερ
Αλάτι Kosher)

Το αλάτι Κόσερ όπως και ο ανθός αλατιού, είναι αλάτια με ιδιαίτερες νιφάδες. Προτείνεται να μπαίνει πάντα στο τέλος του μαγειρέματος. Αυτό γιατί μας αφήνει την αλμύρα του όμορφα στη γλώσσα μας.

Με αυτό τον τρόπο μας δίνει περισσότερο χρόνο ώστε να το επεξεργαστούμε στο στόμα μας.

Αν θέλουμε να βάλουμε σε μία συνταγή αλάτι και δεν συντρέχει θέμα θρησκείας τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χοντρό ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι.

Το συγκεκριμένο αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κρέας, ψάρι, λαχανικά αλλά και σε τουρσί όπως για παράδειγμα το giardiniera.