
Το επιτραπέζιο αλάτι και το θαλασσινό αλάτι είναι και τα δύο χρήσιμα κατά την προετοιμασία φαγητού. Οι κατασκευαστές εξορύσσουν επιτραπέζιο αλάτι από αποθέσεις αλατιού και το επεξεργάζονται σε λεπτό κρύσταλλο, ενώ το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο, επειδή είναι μια φυσική πηγή νατρίου. Η κατασκευή λωρίδων επιτραπέζιου αλατιού από άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο , ασβέστιο και κάλιο . Ωστόσο, οι παραγωγοί ενισχύουν το επιτραπέζιο αλάτι με ιώδιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Το νάτριο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που λαμβάνουν οι άνθρωποι από πρόσθετο αλάτι και επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι γιατροί συνιστούν τον περιορισμό του αλατιού στη διατροφή, επειδή το πολύ νάτριο μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση και στις καρδιακές παθήσεις . Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια σημαντική ανησυχία.
Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τις διαφορές μεταξύ θαλασσινού και επιτραπέζιου αλατιού, τα οφέλη του αλατιού για την υγεία και ποιος τύπος είναι πιο υγιεινός. Συζητάμε επίσης πόσο αλάτι πρέπει να έχουμε την ημέρα.

Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται το θαλασσινό αλάτι ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο επιτραπέζιο αλάτι.
Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, επομένως είναι μια φυσική πηγή νατρίου. Το επιτραπέζιο αλάτι προέρχεται από την εξόρυξη αποθέσεων αλατιού. Στη συνέχεια, οι κατασκευαστές το επεξεργάζονται σε ένα λεπτό κρύσταλλο που είναι εύκολο να αναμειχθεί στα τρόφιμα.
Οι σεφ χρησιμοποιούν θαλασσινό αλάτι σε ορισμένες συνταγές λόγω της χονδροειδούς και τραγανής υφής του. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν επίσης την πιο δυνατή γεύση του θαλασσινού αλατιού.
Αν και οι άνθρωποι μπορεί να αντιλαμβάνονται ότι το θαλασσινό αλάτι είναι καλύτερο για την υγεία, έχει την ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο με το επιτραπέζιο αλάτι. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το θαλασσινό αλάτι έχει λιγότερο νάτριο από το επιτραπέζιο, αλλά αυτό είναι μια εσφαλμένη αντίληψη.
Το επιτραπέζιο αλάτι και τα περισσότερα θαλάσσια άλατα και τα δύο περιέχουν 40% νάτριο κατά βάρος.
Ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι έχει 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου. Οι κρύσταλλοι του θαλασσινού αλατιού είναι μεγαλύτεροι, οπότε λιγότεροι κρύσταλλοι μπορούν να χωρέσουν σε 1 κουταλάκι του γλυκού.
Δεδομένου ότι λιγότερο θαλασσινό αλάτι μπορεί να χωρέσει στον ίδιο όγκο, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το θαλασσινό αλάτι έχει λιγότερο νάτριο από το επιτραπέζιο αλάτι.
Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από φυσική πηγή και περιέχει άλλα μέταλλα, όπως:
- μαγνήσιο
- ασβέστιο
- κάλιο
Το επιτραπέζιο αλάτι δεν έχει αυτά τα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχει ιώδιο εάν είναι εμπλουτισμένο.
Ρίσκα υγείας
Πολύ αλάτι μπορεί συνεισφέρουνΑξιόπιστη πηγή σε διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως:
- υψηλή πίεση του αίματος
- καρδιακή ασθένεια
- Εγκεφαλικό
- καρδιακές προσβολές
Παρά το γεγονός αυτό, οι άνθρωποι χρειάζονται τη σωστή ποσότητα αλατιού στη διατροφή τους για να διατηρήσουν την καλή υγεία.
Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, η μέση ποσότητα νατρίου στην αμερικανική διατροφή είναι περίπου 3,440 mg ημερησίωςΑξιόπιστη πηγή, το οποίο είναι πολύ υψηλό. Η Αμερικανική Ένωση Υγείας (AHA) συνιστά να τρώτε λιγότερο από το ήμισυ αυτής της ποσότητας, ή 1.500 mg την ημέρα .
Όταν οι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα νατρίου στη διατροφή τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Χώρες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν να συμβάλουν στη μείωση της πρόσληψης νατρίου στον παγκόσμιο πληθυσμό κατά30% έως το 2025Αξιόπιστη πηγήΤο
Η πλειοψηφία του αλατιού που καταναλώνουν οι άνθρωποι δεν προέρχεται από την προσθήκη αλατιού στα μαγειρεμένα γεύματα στο σπίτι τους. Αντ ‘αυτού, η AHA δηλώνει ότι περισσότερο από το 75% του νατρίου στη διατροφή των ανθρώπων προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.
Εκτός από τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στα πουλερικά, το τυρί και το ψωμί.
Οι κατασκευαστές ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόσθετα σε επιτραπέζιο αλάτι για να αποφευχθεί η συσσώρευση. Αυτά τα πρόσθετα ονομάζονται αντιπηκτικοί παράγοντες και μπορεί να περιλαμβάνουν :
- σιδηροκυανιούχο κάλιο
- πυριτικό ασβέστιο
- διοξείδιο του πυριτίου
- κίτρινο πρωσικό σόδα
- κιτρικό αμμώνιο σιδήρου
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είπε ότι αυτά τα πρόσθετα είναι ασφαλή για χρήση σε αλάτι για να αποφευχθεί η συσσώρευση.
Οφέλη
Το νάτριο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία, οπότε οι άνθρωποι δεν πρέπει να το εξαλείφουν εντελώς από τη διατροφή τους. Το νάτριο στο αλάτι βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε αλάτι για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και για τη διατήρηση της ισορροπίας οξέων στο αίμα.
Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει ιώδιο, το οποίο είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό. Τα άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να εμφανίσουν βρογχοκήλη και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων. Μάθετε για τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας ιωδίου εδώ .
Η έλλειψη ιωδίου μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή ανάπτυξη και γνωστικές διαταραχές στα παιδιά. Οι ανεπάρκειες ιωδίου είναι σπάνιες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του επιτραπέζιου αλατιού, περιέχουν πρόσθετο ιώδιο.
Ωστόσο, ο κίνδυνος χαμηλού ιωδίου μπορεί να είναι ψηλότερα στην ΕυρώπηΑξιόπιστη πηγήκαι σε άλλες περιοχές του κόσμου και σε άτομα που δεν τρώνε γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα ή επιτραπέζιο αλάτι .
Από τα δύο, μόνο το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει ιώδιο, καθώς το μη επεξεργασμένο θαλασσινό αλάτι δεν περιέχει ιώδιο.
Όπως ανέφερε νωρίτερα αυτό το άρθρο, αν και το θαλασσινό αλάτι δεν έχει ιώδιο, περιέχει φυσικά μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η ποσότητα αυτών των μετάλλων που βρίσκονται στο θαλασσινό αλάτι είναι ελάχιστη και οι άνθρωποι μπορούν να τα πάρουν σε πιο σημαντικές ποσότητες από άλλα υγιεινά τρόφιμα.
Προτάσεις πρόσληψης

Η AHA συνιστά ότι οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν στη μείωση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 1.500 mg ημερησίωςΑξιόπιστη πηγήΤο
Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους ανθρώπους στις ΗΠΑ, ωστόσο, προτείνουν τον περιορισμό του νατρίου στη διατροφή σε λιγότερο από 2.300 mg ημερησίωςΑξιόπιστη πηγή για ενήλικες και παιδιά άνω των 14 ετών.
Η μέγιστη ποσότητα νατρίου που πρέπει να έχουν τα παιδιά κάτω των 14 ετών εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία τους.
Περίληψη
Επειδή το θαλασσινό αλάτι είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο για την υγεία των ανθρώπων. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το θαλασσινό αλάτι είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο επιτραπέζιο αλάτι, αλλά η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε αλατιού είναι επιβλαβής.
Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει να συμπεριλάβουν μια κατάλληλη ποσότητα νατρίου στη διατροφή τους. Η εξάλειψη του αλατιού μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς ανισορροπίες μετάλλων στο αίμα και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από φυσική πηγή και περιέχει άλλα μέταλλα, αλλά δεν περιέχει ιώδιο. Η επιλογή μη ιονισμένου θαλασσινού αλατιού μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου και έτσι πρέπει να αναζητήσουν άλλες πηγές ιωδίου στη διατροφή τους.
Ένας τύπος αλατιού μπορεί να μην είναι πιο υγιεινός από έναν άλλο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιλέξουν το αλάτι που προτιμούν, ανάλογα με τη γεύση και την υφή.
9 πηγές
αναπτυγμένοςΤο Medical News Today έχει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τις πηγές και αντλεί μόνο από μελέτες με αξιολόγηση από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε τριτοβάθμιες αναφορές. Συνδέουμε πρωτογενείς πηγές – συμπεριλαμβανομένων μελετών, επιστημονικών αναφορών και στατιστικών – σε κάθε άρθρο και τις παραθέτουμε επίσης στην ενότητα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και επίκαιρο διαβάζοντας την πολιτική σύνταξης .
- 7 αλμυροί μύθοι νατρίου έσπασαν infographic. (2013).
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/7-salty-sodium-myths-busted-infographic - Alkabban, FM, & Patel, BC (2018). Βρογχοκήλη, μη τοξική.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482274/ - Booms, S., et al. (2016). Ανεπάρκεια ιωδίου και υποθυρεοειδισμός από εθελοντικούς περιορισμούς διατροφής στις ΗΠΑ: Αναφορές περιπτώσεων.
https://pediatrics.aappublications.org/content/137/6/e20154003.long - Οδηγίες για τη διατροφή για τους Αμερικανούς 2015-2020 όγδοη έκδοση. (2015).
https://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf - Πρόσθετα τροφίμων που επιτρέπονται για άμεση προσθήκη στα τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση. (2018).
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?CFRPart=172&showFR=1&subpartNode=21:3.0.1.1.3.5 - Ιώδιο [Φύλλο πληροφοριών]. (2019).
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/ - Na, Μ., Et αϊ. (2019). Προσδιορισμός σιδηροκυανίου καλίου σε επιτραπέζιο αλάτι και αλατισμένα τρόφιμα χρησιμοποιώντας υδατοδιαλυτές φθορίζουσες κβαντικές κουκκίδες πυριτίου [Περίληψη].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30902289 - Μείωση αλατιού. (2016).
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction - Θαλασσινό αλάτι έναντι επιτραπέζιου αλατιού. (2018).
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/sea-salt-vs-table-salt