
Είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος. Μπαίνετε στο παντοπωλείο με την αθώα πρόθεση να αγοράσετε αλάτι – μόνο ένα μπουκάλι, τίποτα φανταχτερό. Ωστόσο, καθώς περπατάτε στους διαδρόμους, σαρώνοντας τα ράφια για την επιλογή νατρίου, κατακλύζεστε από τις επιλογές. Υπάρχει επιτραπέζιο αλάτι, θαλασσινό αλάτι, ροζ αλάτι Ιμαλαΐων… η λίστα συνεχίζεται. Έχετε λίγο χρόνο, εξαντληθεί από μια κουραστική μέρα και δεν διασκεδάζετε με το παιχνίδι με το μυαλό που οι παραγωγοί αλατιού και το παντοπωλείο σας έχουν σαφώς συνεργαστεί για να παίξουν μαζί σας. Το μυαλό σας τρέχει καθώς κλαίτε εσωτερικά, “ποιο να επιλέξω ;!” Μην ανησυχείτε, μπορούμε να βοηθήσουμε.
Τι είναι θαλασσινό αλάτι;
Το θαλασσινό αλάτι δημιουργείται μέσω της εξάτμισης του ωκεανού ή των λιμνών αλμυρού νερού. Σε αντίθεση με το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο εξορύσσεται από το έδαφος και επεξεργάζεται για να φιλτράρει τα περιττά μέταλλα και περιλαμβάνει πρόσθετα αντισυσσωμάτωσης, το θαλασσινό αλάτι λαμβάνει ελάχιστη επεξεργασία. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο, κρυστάλλινο σχήμα και την πρόσφατη δημοτικότητά του στους καταναλωτές και τους κατασκευαστές τροφίμων που έχουν επίγνωση της υγείας. Επιπλέον, η διαδικασία εξάτμισης επιτρέπει στο θαλασσινό αλάτι να διατηρεί ίχνη μεταλλικών στοιχείων που χρειάζονται το σώμα μας, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, σύμφωνα με την American Heart Association.
Ενώ οι λέξεις “φυσικό” και “ανεπεξέργαστο” μπορεί να ακούγονται ελκυστικές, η άδεια κλινικής ψυχολόγου και πιστοποιημένης προπονήτριας διατροφής Candice Seti προειδοποιεί να μην σπεύσουμε να γιορτάσουμε το θαλασσινό αλάτι. Ο Σέτι εξηγεί ότι “αν είναι πιο σκούρο σε χρώμα, έχει περισσότερες ακαθαρσίες και με την ανεξέλεγκτη ρύπανση στα νερά του κόσμου μας, το θαλασσινό αλάτι μπορεί να περιέχει ίχνη βαρέων μετάλλων”. Carolyn Dean , MD, ND, συγγραφέας και ιδρυτής του RNA Reset ,μια εταιρεία συμπληρωμάτων, προσθέτει ότι το θαλασσινό αλάτι μπορεί επίσης να περιέχει ίχνη «μικροπλαστικών από μολυσμένα νερά και πλαστικά απόβλητα». Παρόλο που το θαλασσινό αλάτι είναι μια πιο «φυσική» επιλογή από το επιτραπέζιο αλάτι, το να το πασπαλίζετε στο φαγητό σας έρχεται με τη δυνατότητα κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων ανεπιθύμητων υλικών. Νομίζετε ότι τρώτε πολύ αλάτι γενικά; Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε αυτές τις 13 τρομερά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο .
Τι είναι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων;
Αν έχετε συναντήσει ποτέ ροζ αλάτι Ιμαλαΐων στο παντοπωλείο, ίσως να αναρωτηθήκατε αν θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε ένα τόσο πολύχρωμο προϊόν. Να είστε σίγουροι, ωστόσο, ότι το ροζ χρώμα είναι απολύτως φυσιολογικό. Σύμφωνα με τον William Li , MD, συγγραφέα του Eat To Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Healed Itrself , το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων «προέρχεται από το αλατωρυχείο Khewra στο Πακιστάν, όπου η περιεκτικότητα σε μέταλλα εκεί παράγει έναν μοναδικό ροζ χρωματισμό».
Δεδομένου ότι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων εξορύσσεται στο χέρι και αλέθεται, οι παραγωγοί αυτού του αλατιού υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη πιο φυσικό από το θαλασσινό αλάτι. Από την άποψη της σύνθεσής της, ροζ αλάτι Ιμαλαΐων κάνει έχουν ίχνη περισσότερα ωφέλιμα άλατα από θαλασσινό αλάτι. Ενώ το θαλασσινό αλάτι περιέχει κομμάτια 72 σωματιδίων, το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων έχει «και τα 84 βασικά ιχνοστοιχεία που απαιτούνται από το σώμα σας», εξηγεί ο Δρ Ντιν. Αυτή η ανισότητα κάνει τους περισσότερους ειδικούς στον τομέα της υγείας να βαθμολογούν το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων υψηλότερα από άλλα άλατα, σύμφωνα με τον Seti.
Λοιπόν, ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας;
Τώρα που έχετε τα στοιχεία και για τους δύο τύπους αλατιού, πιθανότατα αναρωτιέστε ποιος τύπος είναι πραγματικά καλύτερος για την υγεία σας . «Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερα πρόσθετα και αντισυσσωματικούς παράγοντες καταναλώνετε, τόσο καλύτερα θα είστε», ισχυρίζεται ο Seti. Με την πρώτη ματιά, τα μικροπλαστικά, τα μέταλλα και τα λιγότερα βοηθητικά στοιχεία που βρίσκονται στο θαλασσινό αλάτι φαίνεται να δείχνουν ότι το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι η πιο έξυπνη επιλογή.
Ωστόσο, η ποσότητα των «επιβλαβών» υλικών στο θαλασσινό αλάτι είναι στην πραγματικότητα τόσο μικρή που οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ασήμαντες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο Scientific Reports . Ενώ η ανακάλυψη τεχνητών πλαστικών στα προϊόντα τροφίμων είναι σίγουρα μια έκκληση προς την ανθρωπότητα να μειώσει τη ρύπανση και τα απόβλητά της, δεν έχει καμία αξιοσημείωτη σχέση με το είδος αλατιού που πρέπει να αγοράσετε. Με άλλα λόγια, κανένα από αυτά τα άλατα δεν είναι χειρότερο για την υγεία σας, αλλά πολύ από οποιοδήποτε αλάτι «μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση , διαταραχή των κυττάρων και ακόμη και να αφαιρέσει την επένδυση του στομάχου για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου». Λι ενημερώνει. Αυτοί είναι μόνο τρεις από τους πολλούς τρόπους που καταναλώνουνπολύ αλάτι βλάπτει την υγεία σας .
Ξέρουμε τι σκέφτεστε τώρα: παρόλο που το θαλασσινό αλάτι δεν είναι χειρότερο για την υγεία σας, τα οφέλη του ροζ αλατιού Ιμαλαΐων υπερτερούν εκείνων του θαλασσινού αλατιού. Ωστόσο, ενώ το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων αποτελείται από μεγαλύτερο αριθμό βοηθητικών στοιχείων από το θαλασσινό αλάτι, «τα ιχνοστοιχεία που δίνουν μοναδική γεύση ή χρωματισμό υπάρχουν σε πολύ μικρή ποσότητα για να έχουν αποδεδειγμένες επιπτώσεις στην υγεία», λέει ο Δρ Li. Επομένως, κανένα από αυτά τα άλατα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας.
Πώς επιλέγουμε μεταξύ τους;
Εάν σας ελκύει η ρόδινη λάμψη του ροζ αλατιού Ιμαλαΐων, προσθέστε λίγο χρώμα στο πιάτο σας με αυτό το αφρώδες νάτριο. Εναλλακτικά, αν δεν εμπιστεύεστε τοστ αβοκάντο, περίτεχνα μιλκσέικ και άλλες τάσεις τροφίμων που κυριαρχούν συνεχώς στα κοινωνικά σας μέσα, επιμείνετε στο παραδοσιακά χρωματισμένο θαλασσινό αλάτι.
Σύμφωνα με τον Δρ Li, «το αλάτι, χημικά γνωστό ως χλωριούχο νάτριο, ανεξάρτητα από την πηγή του, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Το αλάτι βοηθά το σώμα μας να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στη λειτουργία των νεύρων και βοηθά τα κύτταρά σας να εκτελούν τη λειτουργία τους για να διατηρούν τα όργανα υγιή ». Δεδομένου ότι το θαλασσινό αλάτι και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων είναι και οι δύο εξαιρετικές πηγές χλωριούχου νατρίου, επιλέξτε το αλάτι που επιθυμείτε περισσότερο!
Πηγές
- American Heart Association : “Sea Salt vs. Table Salt”
- Candice Seti , αδειοδοτημένη κλινική ψυχολόγος και πιστοποιημένος προπονητής διατροφής
- Carolyn Dean , MD, ND, συγγραφέας και ιδρυτής του RNA Reset
- William Li , MD, συγγραφέας του Eat To Beat Disease: Η νέα επιστήμη για το πώς το σώμα σας μπορεί να θεραπευτεί
- Επιστημονικές εκθέσεις : «Η παρουσία μικροπλαστικών σε εμπορικά άλατα από διαφορετικές χώρες»
