
Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος, γιατί όπου και να κοιτάξει ένας άνθρωπος με «ανοιχτό μυαλό», μόνο ευκαιρίες μπορεί να δει! Μια από αυτές τις «χρυσές ευκαιρίες» είναι και ο Ιαματικός Τουρισμός. Μια αναξιοποίητη αγορά, που με σύγχρονες υποδομές, ενημέρωση, οργάνωση και φυσικά την κατάλληλη διαφήμιση, θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο «ελατήριο» που θα απογειώσει την τοπική οικονομία των περιοχών που διαθέτουν ιαματικές πήγες. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιαματικός Τουρισμός της χώρα μας, μπορεί να προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες, να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες και τις τέσσερις εποχές του χρόνου και να προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά που διψάει για ρευστό, αρκεί να τύχει της κατάλληλης προσοχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρώπη έχει 1.400 ανεπτυγμένες λουτροπόλεις, στις οποίες απασχολούνται 750.000 άτομα με ετήσιο τζίρο 45 δις ευρώ από τις 180.000.000 διανυκτερεύσεις! Επιστήμονες που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας εκτιμούν ότι το 2025 ο Ιαματικός Τουρισμός θα είναι η δεύτερη βιομηχανία παγκοσμίως.
Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ αυτήν την πολλά υποσχόμενη αγορά, καθώς διαθέτει 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία που αναβλύζουν πηγαία νερά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.
Ωστόσο ο πλούτος αυτός παραμένει ανεκμετάλλευτος, καθώς μόνο 128 πηγές είναι ενεργοποιημένες και οι 70 είναι αναγνωρισμένες με Φ.Ε.Κ. για θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις, όπως είπε στο www.ygeia50plus.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός Κωνσταντίνος Κουσκούκης: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων, έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης των κέντρων θαλασσοθεραπείας, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος. Μπορεί να παρέχει υπηρεσίες όλου του φάσματος της Ιαματικής Ιατρικής και των εναλλακτικών μορφών τουρισμό. Σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της, σε ένα εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσε να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό» μας είπε ο κ. Κουσκούκης και συνέχισε: «Ο Ιαματικός Τουρισμός εξελίσσεται διαρκώς. Σήμερα φτιάχνουν και καλλυντικά από ιαματικές πηγές. Ένα κουτάκι 20 γραμμάριων με νερό από την Νεκρά θάλασσα στοιχίζει 20 ευρώ!!! Ένα ευρώ το γραμμάριο για νερό από την Νεκρά Θάλασσα! Και εμείς εδώ έχουμε τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, που έχει εξαιρετικά λασπόλουτρα και τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019 αντίστοιχα, δυστυχώς η χώρα μας, κατέχει μόλις το 3% του παγκοσμίου Ιατρικού Τουρισμού, που αναπόσπαστο κομμάτι της είναι και ο Ιαματικός Τουρισμός. Αντίθετα η γειτονική μας Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.
Όπως αναφέρει στο www.ygeia50plus.gr o Κωνσταντίνο Κουσκούκη, έως το 2006 ο Ιαματικός Τουρισμός ήταν σε εμπειρικό στάδιο και υπήρχε η γενική αντίληψη ότι τα ιαματικά λουτρά, ήταν μόνο για τους ηλικιωμένους που υπέφεραν από αρθριτικά. Με το νόμο 3498 του 2006, θεσπίστηκε το νομικό πλαίσιο που καθορίζει πως θα πρέπει να λειτουργήσουν οι 128 ιαματικές πηγές και πέντε κέντρα θαλασσοθεραπείας. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, έχουν γίνει πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, για τον Ιαματικό Τουρισμό της χώρας .
«Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει τις επενδύσεις στον Ιαματικό Τουρισμό. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και οι κανόνες λειτουργίας, για τα υδροθεραπευτήρια και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί ειδικό σήμα λειτουργίας από το υπουργείο Τουρισμού. Το συγκεκριμένο υπουργείο έχει βοηθήσει πάρα πολύ γιατί ακριβώς έχει αντιληφθεί την σπουδαιότητα αυτής της προσοδοφόρας αγοράς που αποτελεί ο Ιαματικός Τουρισμός» μας εξηγεί ο κ. Κουσκούκης και συνεχίζει: « Δυστυχώς όμως μόνο έξι από τις επιχειρήσεις σε Ιαματικές πηγές, συμπληρώνουν τα κριτήρια των υποδομών δηλαδή να υπάρχει 5αστερο ξενοδοχείο, να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε, να έχει ξεχωριστό χώρο για το λουτρονόμο, τον ιατρό τον νοσοκόμο και πολλά άλλα. Σήμα λειτουργίας έχουν πάρει 11 ιαματικές πηγές και 5 κέντρα θαλασσοθεραπείας.”.
Η έλλειψη άριστων υποδομών υποδηλώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος από μεγάλους επενδύτες που θα βάλουν από την τσέπη τους κάποια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για να χτίσουν ξενοδοχεία με ειδικές προδιαγραφές.
Όμως γιατί οι επιχειρηματίες έχουν γυρίσει την πλάτη στον Ιαματικό Τουρισμό; «Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) και το Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθυστερούν να βγάλουν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό της Ιαματικές Πηγές. Για παράδειγμα από το 2018, άκαρποι απέβησαν οι διαγωνισμοί για την Ιαματική πηγή στην Κύθνο και την Πικρολίμνη στο Κιλκίς» μας είπε ο κ. Κουσκούκης. «Άλλο παράδειγμα οι Ελευθερές Καβάλας που έγινε παραχώρηση σε τρεις διαφορετικούς επιχειρηματίες άλλα στο τέλος αποχώρησαν και οι τρεις. Και τώρα δεν λειτουργούν».
Ιαματικές πηγές και παθήσεις
Ανάλογα με τα στοιχεία που εμπεριέχει το νερό της κάθε πηγής βοηθάει στη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Για παράδειγμα βοηθάει πολύ στη αντιμετώπιση της ψωρίασης, η οποία είναι μια χρόνια φλεγμονώδη νόσος όπως μας λέει ο κ. Κουσκούκης.
«Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 100.000.000 ψωριασικοί κι όλοι αυτοί θέλουν να κάνουν θεραπείες. Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να πάρει ένα μεγάλο μέρος αυτών των ασθενών. Η θεραπεία διαρκεί μόνο 20 λεπτά την ημέρα αλλά χρειάζονται 21 συνεχόμενες συνεδρίες κάθε 6μηνο οπότε ο ασθενής έχει ελεύθερο χρόνο να κάνει τις υπόλοιπες θεματικές μορφές του τουρισμού όπως αγροτικό, γαστρονομικό και θρησκευτικό τουρισμό».
Ειδικότερα η Ιαματική ιατρική βοηθά στη θεραπεία , αποθεραπεία, αποκατάσταση, και πρόληψη στα περισσότερα νοσήματα όπως νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, κυκλοφορικού, γαστρεντερολογικού , ουροποιητικού και αιμοποιητικού συστήματος και σε πολλές δερματοπάθειας, γυναικολογικές και αλλεργικές παθήσεις.
Και οι 128 ιαματικές πηγές της χώρας έχουν να επιδείξουν πολύ μεγάλα οφέλη για τους ανθρώπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πηγές στην Ικαρία, από τις καλύτερες στον κόσμο καθώς θεωρούνται οι πλέον ραδιενεργές πηγές στον πλανήτη μας. Το ραδόνιο εισπνεόμενο ή από την απορρόφηση από το δέρμα νερό των πηγών δρα ευεργετικά στις νευρίτιδες και νευραλγίες και συντελεί στην αποβολή του ουρικού οξέος.