Απόσπασμα από το άρθρο ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Η εφαρμογή της ιαματικής λουτροθεραπείας δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο μπορεί να φαίνεται αρχικά. Τα ιαματικά νερά, παρά τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα σε ανθρώπους που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες. Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κάποιοι γενικοί κανόνες στους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να ανατρέξουν όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν μια λουτρόπολη. Πριν από την έναρξη της θεραπείας, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να μελετήσει ενδελεχώς αν ο ασθενής πάσχει από άλλες παθήσεις που αποκλείουν ή περιορίζουν την ιαματική λουτροθεραπεία για ότι αφορά τη διάρκειά της, τη θερμοκρασία του νερού και τους τρόπους εφαρμογής. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίζει τη φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τον γιατρό του.
Όταν ο ασθενής φτάσει στη μέση της λουτροθεραπείας, που συνήθως διαρκεί τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να γίνει επανεξέταση. Ο γιατρός των λουτρών θα κάνει τις παρατηρήσεις του και θα συντάξει μια επιστολή την οποία θα πρέπει να διαβάσει και να αξιολογήσει ο θεράπων ιατρός του ασθενούς. Οι διάφορες θεραπείες στα ιαματικά λουτρά γίνονται συνήθως το πρωί και διαρκούν λίγα λεπτά μέχρι και μία ώρα ανάλογα με το είδος τους. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται το ευεργετικό αποτέλεσμα λίγες εβδομάδες από τη λήξη της ιαματικής λουτροθεραπείας. Κάποιες φορές, ωστόσο, αυτό συμβαίνει και κατά τη διάρκειά της. Μερικοί γιατροί συνιστούν να γίνεται η λουτροθεραπεία τμηματικά, στην αρχή και στο τέλος της λουτρικής περιόδου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική φυσικοθεραπεία ή εργαστηριακή διερεύνηση του ασθενούς. Το ενδεχόμενο της λουτρικής αντίδρασης είναι κάτι που θα πρέπει να έχει πάντα υπόψη ο ασθενής. Το φαινόμενο αυτό ενδέχεται να παρουσιαστεί τις πρώτες 5 ως 10 μέρες της ιαματικής λουτροθεραπείας και συνίσταται σε μια ολιγοήμερη και παροδική κλινική επιδείνωση της γενικής κατάστασης του αρρώστου. Τα συμπτώματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν είναι ο πυρετός, η ανορεξία, ο πονοκέφαλος και η αϋπνία. Η λουτρική αντίδραση μπορεί να είναι και τοπική με επιδείνωση των τοπικών συμπτωμάτων και δεν έχει σχέση με την τελική έκβαση της θεραπείας. Ειδικά για ότι αφορά τις περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προκληθεί μια νέα κρίση παρά τη λήψη κολχικίνης. Για τα φαινόμενα αυτά πρέπει να ενημερώνεται ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε ιαματική λουτροθεραπεία.
Αντενδείξεις λουτροθεραπείας
Οι σπουδαιότερες αντενδείξεις της λουτροθεραπείας είναι:
• Αιμορραγικές καταστάσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της αιμορραγίας.
• Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως φυματίωση, καρκίνος, βρογχεκτασίες.
• Παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος με στάση είτε στη μικρή είτε στη μεγάλη κυκλοφορία.
• Οι καρδιακές αρρυθμίες όταν δεν υποχωρούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
• Η αρτηριακή υπέρταση εφόσον δεν ρυθμίζεται ικανοποιητικά με τη φαρμακευτική αγωγή. Αλλά και μετά τη ρύθμισή της απαιτείται τακτική μέτρηση κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας.
• Όλες οι εμπύρετες οξείες καταστάσεις.
• Οξέα φλεγμονώδη νοσήματα.
• Νεοπλασματικά νοσήματα.
• Η νεφρική ανεπάρκεια.
• Πρόσφατα εγκεφαλικά επεισόδια.
• Η κίρρωση του ήπατος και ιδιαίτερα όταν παρουσιάζονται επιπλοκές όπως ο ασκίτης και ο ίκτερος.
Η ποσιθεραπεία αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις: Σε λιθιάσεις των νεφρών ή της κύστης με συχνές κρίσεις ή αιματουρία ή με ογκώδεις λίθους, σε νεφρίτιδες, πυελίτιδες ή κυστίτιδες σε οξεία φάση. Επίσης, όταν ο ασθενής πάσχει από χολολιθιάσεις με συχνούς κολικούς ή μεγάλους λίθους, χολοκυστίτιδα στην οξεία φάση και πρόσφατο έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.
Η εισπνοθεραπεία, τέλος, πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος σε οξεία φάση.
Απόσπασμα από το άρθρο
ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
DR.Αθανάσιος Α.Σαρακιώτης
Ιατρός –Ρευματολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Μονάχου
Ιατρός Ρευματολογικής Κλινικής Aσκληπιείου Βούλας
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Απ’ όσα ακούσαμε μέχρι τώρα φαίνεται να μην είναι τόσο απλή υπόθεση η εφαρμογή της Ιαματικής Λουτροθεραπείας . Βέβαια δεν είναι απλό πράγμα. Υπάρχουν γενικοί κανόνες που ακολουθεί η Ιαματική Λουτροθεραπεία .
- Πριν την έναρξη της θεραπείας θα μελετηθεί η συνύπαρξη άλλων παθήσεων που αποκλείουν ή περιορίζουν την Ιαματική Λουτροθεραπεία όσον αφορά τη διάρκεια, τη θερμοκρασία, τους τρόπους εφαρμογής κτλ.
- Θα μελετηθεί η Ρευματική Νόσος και ανάλογα θα καθοριστούν η διάρκεια, η θερμοκρασία, το είδος της θεραπείας, (δηλ λουτρό, καταιονισμοί,υδρομαλάξεις,ατμόλουτρα,λασπόλουτρα,υδροκινησιοθεραπεία,) καθώς και η περιοχή εφαρμογής τους, (πχ. αυχένας, μέση , ώμος, χέρια, ισχίο, γόνατο κτλ.).
- Εξετάζεται αν ο άρρωστος ακολουθεί κάποια θεραπεία που συνήθως δεν πρέπει να διακόπτεται .
- Γίνεται επανεξέταση στη μέση της θεραπείας που διαρκεί τρεις εβδομάδες και στο τέλος. Ο άρρωστος εφοδιάζεται με επιστολή του γιατρού των λουτρών με τις παρατηρήσεις του για τον θεράποντα γιατρό .
- Οι διάφορες θεραπείες γίνονται συνήθως το πρωί και διαρκούν λίγα λεπτά μέχρι και μία ώρα ανάλογα με το είδος.
Το ευεργετικό αποτέλεσμα έρχεται συνήθως σε λίγες εβδομάδες από τη λήξη της Ιαματικής Λουτροθεραπείας αλλά συχνά στη διάρκεία της. Από μερικούς συνίσταται η τμηματική Ιαματική Λουτροθεραπεία στην αρχή και στο τέλος της Λουτρικής περιόδου.
Μπορεί να χρειαστεί καμιά φορά συμπληρωματική φυσικοθεραπεία πχ. μηχανοθεραπεία ή εργαστηριακή διερεύνηση του αρρώστου . Υπόψη πρέπει να έχει ο ασχολούμενος με το αντικείμενο, την ενδεχόμενη λουτρική αντίδραση. Αυτή μπορεί να παρουσιαστεί τις πρώτες 5 ως 10 μέρες της Ιαματικής Λουτροθεραπείας και συνίσταται σε μια ολιγοήμερη και παροδική κλινική επιδείνωση της γενικής κατάστασης του αρρώστου, ενδεχομένως με πυρετό, ανορεξία, πονοκεφάλους και αϋπνία. Η λουτρική αντίδραση μπορεί να είναι και τοπική με επιδείνωση των τοπικών συμπτωμάτων και δεν έχει σχέση με την τελική έκβαση της θεραπείας . Ειδικά στις περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προκληθεί μία νέα κρίση παρά την λήψη κολχικίνης. Για τα φαινόμενα αυτά πρέπει να ενημερώνεται ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε Ιαματική Λουτροθεραπεία .
- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
A. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η Ιαματική Λουτροθεραπεία εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών από τα περισσότερα συστήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, νευρικό, μυοσκελετικό, νεφρούς ,δέρμα κλπ.)
- Ρευματικές παθήσεις (όσον αφορά αυτές τις παθήσεις θα αναφερθώ παρακάτω εκτενέστερα λόγω του ότι η εφαρμογή της Ιαματικής Λουτροθεραπείας σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος είναι κατά πολύ συχνότερη απ’ ότι σε παθήσεις άλλων συστημάτων ).
- Παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος (αρτηριακή υπέρταση, ανεπάρκεια στεφανιαίων αρτηριών ενδαρτηρίτιδες κάτω άκρων, χρόνιες φλεβίτιδες κιρσοί).
- Παθήσεις δερματικές (έκζεμα, δερματίτιδες κλπ.)
- Παθήσεις γυναικολογικές (χρόνιες μεταφλεγμονώδεις καταστάσεις των σαλπίγγων και της μήτρας, λευκόρροια , ανεπάρκεια των ωοθηκών).
- Παθήσεις περιφερικών νεύρων (νευρίτιδες, ριζίτιδες, νευραλγίες).
- Σύνδρομα από διαταραχές του νευροφυτικού συστήματος.
Β. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΣΙΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
- Παθήσεις της θρέψης και των ουροφόρων οδών (ουρική διάθεσης ή αρθριτισμός, ψαμμίαση ουρική – οξαλική, λιθίαση των ουροφόρων οδών, παχυσαρκία, απλές λευκωματουρίες, χρόνιες κυστίτιδες ).
- Παθήσεις του ήπατος και χοληφόρων οδών (χρόνια χολοκυστίτης, λιθίαση της χοληδόχου κύστης ή των πόρων, μικρή ηπατική ανεπάρκεια).
- Παθήσεις πεπτικού συστήματος (διάφορα δυσπεπτικά προβλήματα, κολίτιδες, χρόνια δυσκοιλιότης ).
Γ. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΣΠΝΕΥΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος (ασθματικές καταστάσεις, χρόνιες βρογχίτιδες, χρόνιο πνευμονικό εμφύσημα, χρόνια Ρινίτις, Φαρυγγίτις, Λαρυγγίτις).
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Σχετικές οι απόλυτες αντενδείξεις της Ιατρικής Υδροθεραπείας είναι :
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
- Παθήσεις της καρδιάς, όταν δεν αντισταθμίζονται καλά και παρουσιάζουν φαινόμενα στάσης και οιδήματα των κάτω άκρων – προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση ιδίως των εγκεφαλικών αγγείων . Πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες, θρομβώσεις των αγγείων πριν την έλευση 6 τουλάχιστον μηνών από την προσβολή.
- Ανεπάρκεια στεφανιαίων (στηθάγχη, έμφραγμα) με συχνές κρίσεις ή σοβαρές βλάβες του μυοκαρδίου.
- Αιμορραγίες διαφόρων οργάνων- βαριές μορφές διαβήτου με έκδηλη εξασθένιση του οργανισμού. Ενεργός φυματίωση. Κακοήθεις νεοπλασίες –βαριές νευρικές και ψυχικές παθήσεις – εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.
- Η Λουτροθεραπεία διακόπτεται επίσης :
– Όταν παρουσιαστεί κατά την διάρκεια των λουτρών παρόξυνση της χρόνιας πάθησης
– Κατά τις μέρες της εμμήνου ρύσης και
– Όταν αυτή δεν γίνεται καλώς ανεχτή από τον λουόμενο
Β. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΣΙΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
- Λιθιάσεις των νεφρών ή της κύστης με συχνές κρίσεις ή αιματουρία ή με ογκώδεις λίθους, νεφρίτιδες, πυελίτιδες ή κυστίτιδες σε οξεία φάση .
- Χολολιθιάσεις με συχνούς κολικούς ή μεγάλους λίθους, χολοκυστίτης στην οξεία φάση, πρόσφατο έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.
Γ. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΣΠΝΕΥΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος σε οξεία φάση .