Φάρος Αγίου Σώστη και Οικίσκος Βασιλαδιού – Αξιοποίηση Υποδομών Εναλλακτικού Τουρισμού

Φορέας ∆ιαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιµνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού κάτω ρου και εκβολών ποταµών Αχελώου και Ευήνου και Εχινάδων Νήσων

 Ο Άγιος Σώστης είναι ένα μικρό νησάκι, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο εκκλησάκι που φιλοξενεί.

   Στα δύο άκρα του νησιού υπάρχουν ακόμη οι εγκαταστάσεις δύο ιβαριών, το Βασιλάδι και το Κόμμα.   

   Η ιστορία του είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το 1770, κατά τα Ορλώφεια, αποτέλεσε το σημείο, όπουο πειρατικός στόλος των Δουλτινιωνών ναυμάχησε με τον στόλο του Μεσολογγίου και τον νίκησε, ενώ κατά το 1827 αποτέλεσε ορμητήριο του Άστιγγος εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι κατείχαν τότε το Βασιλάδι.

   Επιπλέον, στο νησάκι του Αη Σώστη αποβιβάστηκε ο λόρδος Βύρωνας, στις 4 Ιανουαρίου 1824, κατευθυνόμενος στο Μεσολόγγι.

   Στο νησί υπάρχει φάρος, ο οποίος είναι ορατός από την Τουρλίδα, καθώς και το σπίτι του φαροφύλακα, το οποίο είναι πλέον εγκαταλελειμμένο. Εκεί υπάρχουν ακόμη και τα απομεινάρια του παλιού Τελωνείου.

   Το εκκλησάκι του Αη Σώστη γιορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και πραγματοποιούνται λατρευτικές εκδηλώσεις, την οργάνωση των οποίων αναλαμβάνει ο Σύλλογος «Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Φάρος Αγίου Σώστη


Στα πλαίσια προγράµµατος ανάπτυξης τουριστικών υποδοµών ανασκευάστηκε το διατηρητέο κτήριο του φάρου του Αγίου Σώστη, ως αφετηρία ή κατάληξη ενός θαλασσινού «µονοπατιού» διάπλου της Κεντρικής Λιµνοθάλασσας σε συνδυασµό µε τους οικίσκους του Πόρου.
Υπάρχει σχετική αλληλογραφία της Υπηρεσίας Φάρων µε τον ∆ήµο Μεσολογγίου µε το οποίο πρέπει να γίνει συνεννόηση για την επίπλωση, χρήση και λειτουργία του χώρου (διαθέτει δωµάτια φιλοξενίας, χώρους εστίασης και έκθεσης υλικών).

Ο Φάρος µπορεί να φιλοξενήσει µόνιµη έκθεση φάρων µε αναπαραγωγή των εκθεµάτων που έχει δηµιουργήσει το Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία µε την Υπηρεσία Φάρων. Απαιτείται η υπογραφή µνηµονίου συνεργασίας µε το ∆ήµο Μεσολογγίου προκειµένου να αξιοποιηθεί ο χώρος από το Φορέα ∆ιαχείρισης για ξεναγήσεις.

Σε συνδυασµό µε το Φάρο µπορεί να αξιοποιηθεί και ο οικίσκος του Βασιλαδιού ως χώρος πρόχειρης εστίασης εκδροµέων

από το Σύµπλεγµα Λιµνοθαλασσών Μεσολογγίου Αιτωλικού
Α) Έργα – Μελέτες – ∆ράσεις περιόδου 1981 – 2010
Β) Αξιολόγηση
Γ) Προτεινόµενες παρεµβάσεις