“Ξεκολλάει” η αξιοποίηση των λασπόλουτρων της Αγίας Τριάδας

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη ιαματικότητας και αναμένονται τα επόμενα βήματα αξιοποίησής τους

Το Μεσολόγγι επισκέφτηκε ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ν. Λαμπράκης, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια εκπόνησε τη μελέτη για την ιαματικότητα των λασπόλουτρων της Αγίας Τριάδας. Η μελέτη αυτή είχε ως στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων ιαματικότητάς της, αλλά και των επιμέρους στοιχείων, που επηρεάζουν την περιοχή, η οποία εκτείνεται από τα  Ρεμπάκια μέχρι την Αγια Τριάδα.

Ο καθηγητής μαζί με το δήμαρχο επισκέφτηκαν την περιοχή των λασπόλουτρων, αλλά επισκέφτηκαν και δυο ακόμα ιαματικά σημεία, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην Κατοχή και το άλλο στο Νεοχώρι, προκειμένου να ξεκινήσει και σε αυτά μια μελέτη, ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί αν θα προχωρήσει κάποια αξιοποίηση.

Όπως είπε ο καθηγητής πρόκειται για δυο πηγές που είναι γνωστές από παλιά και είχαν μια ικανοποιητική επισκεψιμότητα, ενώ από ότι φαίνεται πολύς κόσμος στρέφεται και πάλι στον ιαματικό τουρισμό.

Οι μελέτες αυτές δεν γίνονται για να αποδείξουν, όπως είπε ο κ. Λαμπράκης, την ιαματικότητα των πηγών αυτών, διότι αυτή είναι δεδομένη, αλλά για να χαρακτηριστούν ως ιαματικές και επίσημα, καθώς ο νόμος υποχρεώνει στην υδρογεωλογική, ραδιογεωλογική, μικροβιολογική και υγειονομική έρευνα, για να γίνουν απολύτως γνωστά τα χημικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τα λασπόλουτρα, η μελέτη που έχει εκπονηθεί είναι η πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα, γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο προχώρησε με βάση την διεθνή εμπειρία, αλλά και αυτή του ίδιου του Υδρογεωλογικού τμήματος. Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει από καμία άλλη περιοχή της χώρας κάποιο ανάλογο ενδιαφέρον που να αφορά λασπόλουτρα, πράγμα που σημαίνει ότι προς το παρόν το Μεσολόγγι έχει αυτή τη μοναδικότητα.

Στο μεταξύ και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει την πρωτιά στην εκπόνηση μια τέτοιας μελέτης, του δημιουργεί την «υποχρέωση» να παρακολουθεί από κοντά τα λασπόλουτρα για επιστημονικούς και ερευνητικούς λόγους, αφού πάνω σε αυτή θα βασιστούν και οι επόμενες, αν προκύψει κάποιο ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν περιορίστηκε  μόνο στην εξέταση των ιδιοτήτων της λάσπης, αλλά εξετάστηκαν και τα υπόγεια ή επιφανειακά νερά που καταλήγουν εκεί, εξετάστηκε η σύσταση των νερών της λιμνοθάλασσας, αλλά και η σύσταση  της ίδιας της λάσπης.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι το μοναδικό πανελλαδικά που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για τέτοιου είδους έρευνες. Μάλιστα και άλλα πανεπιστήμια στέλνουν τα δείγματά τους  για εξέταση στο εργαστήριό του, όταν αυτά αφορούν στην έρευνα βαρέων μετάλλων.

Όλη αυτή η δουλειά που έχει γίνει είναι η αρχή μιας επένδυσης που θα επιδιώξει η δημοτική αρχή για την περιοχή των λασπόλουτρων ώστε να γίνουν οργανωμένα λασπόλουτρα και να προκύψει οργανωμένο τουριστικό ενδιαφέρον κάνοντας την Αγία Τριάδα και το Μεσολόγγι το κέντρο του συγκεκριμένου ιαματικού είδους.

ΠΗΓΗthebest