Ο Φάρος “Άγιος Σώστης” και η Ιστορία του

Ο Αγιος Σώστης είναι νησάκι και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Την ονομασία του οφείλει στο ομώνυμο εκκλησάκι, που εορτάζει την 7η Σεπτεμβρίου. Ο Άγιος Σώστης είναι ένα νησάκι με σημαντική ιστορία.

 Διακρίνεται επίσης ο Φάρος του Βασιλαδιού πάνω στην ομώνυμη νησίδα, ιστορικό λιμάνι του Μεσολογγίου, με υποδομές ελλιμενισμού, τελωνείου, οικίας φαροφύλακα και το μεταβυζαντινό ξωκλήσι του Αϊ-Σώστη. 

«Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΣΩΣΤΗ»
Σε τούτη την πόλη, λοιπόν, τη θρυλική και ηρωική «Ιερά πόλη του Μεσολογγίου» βρίσκεται ο φάρος του Άη Σώστη, χτισμένος στο ομώνυμο νησάκι, στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας. Σε τούτο τον τόπο τον ταπεινό θα λάβουν χώρα μερικές από τις σπουδαιότερες ναυμαχίες του ελληνικού αγώνα, με κορυφαία εκείνη του Γενάρη του 1826 όταν ο Μιαούλης κατορθώνει ένα σαφές και ισχυρό πλήγμα απέναντι στον πολυάριθμο, τουρκικό στόλο. Ο ερειπωμένο, σήμερα φάρος χτίστηκε το 1859. Υπήρξε επανδρωμένος με φαρική οικία χτισμένη παραπλεύρως του φάρου. Ο τελευταίος φέρει ύψος περί τα 11 μέτρα, ενώ το εστιακό του βάθος ξεπερνά τα 12 μέτρα. Ο φάρος του Άη Σώστη βρίσκεται σε έναν τόπο με ιστορία αντιστρόφως ανάλογη της έκτασης και της σημασίας του.

faroi.com

Από το 1859 υψώνεται ο πέτρινος φάρος του Μεσολογγίου, στο μικρό νησάκι του Αϊ-Σώστη, στη δυτική πλευρά της λιμνοθάλασσας. Σήμερα δεν λειτουργεί, μπορείς ωστόσο να δεις το εγκαταλελειμμένο σπιτάκι του φαροφύλακα, το κτίριο του παλιού τελωνείου και το εκκλησάκι του Αϊ-Σώστη. Παραπλεύρως του νησιού θα δεις και δύο διβάρια (ιχθυοτροφεία). Δύσκολα υποψιάζεσαι πως εδώ έγιναν αποφασιστικές ναυμαχίες του ελληνικού στόλου απέναντι στον πολυάριθμο τουρκικό, ή πως το νησάκι αποτέλεσε ορμητήριο στην προσπάθεια των Ελλήνων να ανακαταλάβουν το γειτονικό Βασιλάδι που κατείχαν οι Τούρκοι.

Κατά τα Ορλωφικά (1770) ο πειρατικός στόλος των Δουλτινιωτών, ναυμάχησε με το στόλο του Μεσολογγίου και τον κατάστρεψε ολοκληρωτικά. `Ηταν ένα βαρύ πλήγμα κατά της ακμάζουσας τότε πόλης. Στις 4 Γενάρη 1824, στον Άη Σώστη αποβιβάστηκε, ο λόρδος Βύρωνας κατευθυνόμενος στο Μεσολόγγι.

Στις 10 Γενάρη 1826 αποτέλεσε τον χώρο όπου έγινε ναυμαχία μεταξύ του ελλιμενισμένου ελληνικού στόλου με ναύαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη και των Τούρκων, που κατέληξε με νίκη των Ελλήνων. Στον Αη Σώστη εξ άλλου αποβιβάστηκε στις 4 Γενάρη 1824, ο λόρδος Βύρωνας που κατευθυνόταν στο Μεσολόγγι.

Επίσης, το 1827, ο Άη Σώστης αποτέλεσε ορμητήριο του Άστιγγος εναντίον των Τούρκων που κατείχαν το Βασιλάδι. 

Περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του νησιού μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο του…. (ΕΔΩ).

Ο φάρος στον Αγιο Σώστη κατασκευάστηκε το 1859. Το ύψος του πέτρινου κυλινδρικού του πύργου είναι 11,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 12 μέτρα. Ο φάρος πρωτολειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σκαρδαμύσσο με έναν τομέα ερυθρό και φωτοβολία 12 ναυτικά μίλια το λευκό και 9 ναυτικά μίλια το ερυθρό.

Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

Το 1954, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.

Το 1986 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως αυτόματος ηλιακός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή με έναν τομέα ερυθρό ανά 5δλ και φωτοβολία 17 και 14ν.μ. αντίστοιχα.

Σήμερα στον Άη Σώστη υπάρχει ο φάρος, το εγκαταλελειμμένο σπίτι του φαροφύλακα, τα απομεινάρια του παλιού τελωνείου και η εκκλησία του Άη Σώστη που εορτάζει την 7η Σεπτεμβρίου. Στα δύο άκρα του νησιού υπάρχουν οι εγκαταστάσεις δύο ιβαριών. Αυτά είναι το Βασιλάδι και το Κόμμα.

Το κτίριο είναι μια ισόγειος οικία αποτελούμενη από 2 διαδρόμους, 3 υπνοδωμάτια, 1 τραπεζαρία, 1 κουζίνα, 1 WC μετά ντους και 1 αποθήκη. Ο πύργος είναι λιθόκτιστος στρογγυλός, ύψους 11μ. αρμολογημένος συνεχόμενος της οικίας.

Ο φάρος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της εισόδου προς την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και σε εστιακό ύψος 12μ. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται με πλωτό σκάφος 5 ναυτικά μίλια από τον λιμένα του Μεσολογγίου.

Ο Αγιος Σώστης είναι νησάκι και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Την ονομασία του οφείλει στο ομώνυμο εκκλησάκι που εορτάζει την 7η Σεπτεμβρίου.Ο Αη Σώστης έχει σημαντική ιστορία. Κατά τα Ορλωφικά (1770) ο πειρατικός στόλος των Δουλτινιωτών, ναυμάχισε με το στόλο του Μεσολογγίου και τον κατάστρεψε ολοκληρωτικά.`Ηταν ένα βαρύ πλήγμα κατά της ακμάζουσας τότε πόλης.

Στον Αη Σώστη εξ άλλου αποβιβάστηκε στις 4 Γενάρη 1824, ο λόρδος Βύρωνας που κατευθυνόταν στο Μεσολόγγι. Στις 10 Γενάρη 1826 σ’ αυτό το χώρο έγινε ναυμαχία μεταξύ του ελλινισμένου (ελληνικού) στόλου με το ναύαρχο Μιαούλη και των Τούρκων. Αυτή έληξε με νίκη των Ελλήνων.

Ακόμα, το 1827, ο Αη Σώστης αποτέλεσε ορμητήριο του Αστιγγος εναντίον των Τούρκων που κατείχαν το Βασιλάδι. Σήμερα ο Αη Σώστης είναι ένα μικρό νησί, στο οποίο υπάρχει Φάρος, το σπίτι του φαροφύλακα (εγκατελελειμμένο), τα απομεινάρια του παλιού Τελωνείου και η εκκλησία του Αη Σώστη. Εξ άλλου στα δύο άκρα του νησιού υπάρχουν οι εγκαταστάσεις δύο ιβαριών. Αυτά είναι το Βασιλάδι και το Κόμμα.

Ο φάρος στον Αγιο Σώστη κατασκευάστηκε το 1859. Το ύψος του πέτρινου κυλινδρικού του πύργου είναι 11,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 12 μέτρα.