
Η διπλωματική εργασία με τίτλο ” Δρόμος Νερού στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου”, αφορά τον σχεδιασμό ενός καναλιού και ενός πάρκου, τα οποία τοποθετούνται στην πόλη του Μεσολογγίου. Η επιλογή του θέματος προέκυψε αρχικά μέσα από την παρατήρηση μιας ακολουθίας κενών χώρων μέσα στην πόλη του Μεσολογγίου, με κεντρικό πυρήνα το τμήμα, που αποτελεί την κύρια είσοδο στην πόλη σήμερα.
Στην συνέχεια αναγνωρίσαμε αυτό το σύνολο των κενών εκτάσεων σαν προβληματική ζώνη, η οποία διχοτομεί την σημερινή πόλη σε δύο τμήματα κΑΙ δημιουργεί ανομοιογενή χαρακτηριστικά στο ευρύτερο σύνολό της.
Η αναγνώριση-κατασκευή του προβλήματοςπου θεσαμε προς επίλυση, το οποίο αποτέλεσε το βασικό έναυσμα γοα τον σχεδιασμό μας, προέκυψε κατά κύριο λόγο από την απουσία της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή μελέτης και από την έλλειψη μιας συνεκτικής ταυτότητας.
Ο σχεδιασμός του πάρκου επηρεάστηκε από κάποιες υπάρχουσες παραμέτρους σαν φαντασματα παρόντα επηρεάζοντας την σημερινή κατάσταση.
Η πρόθεσή μας, μέσα από τον σχεδιασμό του καναλιού και του πάρκου υπήρξε η δημιουργία συνέχειας μέσα στην πόλη , και η σύνδεση ασύνδετων, μέχρι τώρα, μελών του σώματος της πόλης.
Ο σρόμος νερού (κανάλι), ενώ διαχωρίζει αυστηρά τα δύο αντικριστά μέτωπα της πόλης, παράλληλα δημιουργεί ένα κοινό πεδίο συμμετοχής τους σε κάτι που συμβαίνει ανλαμεσά τους, δημιουργώντας αμέσως σύνδεση.
Επιπλέον, το πάρκο που σχεδιάζεται στην κενή έως τώρα έκταση, και οι γέφυρες λειτουργούν ως συνδετήρες μεταξύ των δύο μετώπων.
Τέλος η πόλη συνδέεται ξανά με την λιμνοθάλασσα πάνω σε ίχνη που προϋπήρχε κάποτε το υδάτινο στοιχείο.
Πόλη – Λιμνοθάλασσα…Η πολεοδομική εξέλιξη
Το Μεσολόγγι υπήρξε τον 16ο αιώνα ένα ψαροχώρι, τοποθετημένο σε μία χερσονησίδα, το οποίο διαχωριζόταν από την υπόλοιπη στεριά με μία στενή λωρίδα νερού. Στα χρόνια της Επανάστασης αξιοποιήθηκε ως τάφρος μετά την κατασκευή του γνωστού ιστορικού τείχους του Μεσολογγίου. Ένα τμήμα του Τείχους υπάρχει μέχρι και σήμερα ανακατασκευασμένο στην είσοδο της πόλης και την διασχίζει σε δύο μέρη, το παλιό και το καινούργιο.
Η σχέση της πόλης του Μεσολογγίου με την λιμνοθάλασσα και πιο συγκεκριμένα η χωροθέτηση του λιμανιού έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πολεοδομική ανάπτυξή της.
Όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες, στον χάρτη του 1700, βλέπουμε το παλιό λιμάνι του Μεσολογγίου “αποκομμένο” από την πόλη, να τοποθετείται νότια σε ένα νησί, μ ακριά από την στεριά, κι αυτό λόγω των αβαθλων νερών της λιμνοθάλασσας που καθιστούσαν αδύνατη την προσβαση εμπορικών καραβιών σε αυτήν. Έτσι, οι ψαράδες έπαιρναν το εμπόριο από το λιμάνι μαι με μεταφορικό μέσο, το μεσολογγίτικο σκάφος που ονομάζεται πριάρι, διένυαν μία κάθετη διαδρομή.
Μετά τα χρόνια της επανάστασηςε πραγματοποιήθηκαν σταδιακές επιχωματώσεις στα μ΄΄ετωπα προς την λιμνοθάλασσα και επεμβάσεις μέσα σε αυτήν με αποτέλεσμα να αλλάξει σταδιακά η σχέση της πόλης με την λιμνοθάλασσα. Η διάνοιξη του χερσαίου δρόμου μλεσα από την λιμνοθάλασσσα που συνδέειτην πόλη με το παλιό λιμάνι, η κατασκευή της τεχνητής νήσου Τουρλίδας και η αποκοπή μεγάλου τμήματος της λιμνοθάλασσας για την αξιοποίηση του ως αλυκές , διέσποασαν την λιμνοθάλασσα σε επιμέρους ζώνες.
